ملكوت (سير تحولي)
متن آموزشي تفسير تسنيم حضرت آيت‌الله جوادي آملي

تفسير آموزشي، براساس تفسير تسنيم حضرت آيت‌الله جوادي آملي از سوي مركز فرهنگ و معارف قرآن منتشر مي شود.  

به گزارش مركز‌ خبر‌ حوزه، مدير گروه تفسير ترتيبي و ترجمه مركز فرهنگ و معارف قرآن با اعلام اين خبر، افزود: مخاطب اين پروژه تفسيري، حافظان قرآن در جامعة القرآن و دانشجويان هستند.

حجت‌الاسلام علي اكبر حسيني ادامه داد: در اين تفسير، ترجمه آيات قرآن بر اساس الميزان اخذ شده است.

عضو هيأت علمي مركز فرهنگ و معارف قرآن با بيان اين نكته كه جلد اول اين تفسير در 106 صفحه در قالب شانزده درس تدوين شده است، گفت: آداب ستايش و بندگي خدا، خداوند، شايسته عبادت و بندگي، وظايف بندگان در برابر خدا، ايمان به خدا و پيامبر اكرم، تنها راه سعادت جامعه بشري، سيماي تقواپيشگان، سيماي كافران و منافقان، دو مثال از گمراهي منافقان، توحيد در عبادت، اثبات الهي بودن قرآن، دلايل بي ايماني كافران، جايگاه انسان در دنيا، انسان خليفه خدا در زمين، هبوط انسان به زمين، دعوت يهوديان به اسلام، دعوت مخالفان به اسلام و نعمتهاي خدا به بني اسراييل از مهم‌ترين مباحث مطرح شده در اين تفسير مي‌باشد.

چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
آيت الله جوادي آملي: امروز هيچ عذري از مبلغان براي ترك دفاع از قرآن و اهل بيت(ع) پذيرفته نيست

 امروز هيچ عذري براي ترك دفاع از قرآن و اهل بيت (ع) و تبيين اهداف قيام امام حسين (ع) از سوي مبلغان حوزه‌هاي علميه پذيرفته نيست.

به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) شعبه قم آيت الله جوادي آملي، امام جمعه موقت قم در خطبه هاي نماز جمعه اين هفته قم با بيان اين مطلب با اشاره به اهميت تبيين پيام عاشورا در سطح جهان از سوي روحانيان و مبلغان مذهبي گفت: منبر رفتن براي امام حسين(ع) مايه فخر و شرف روحانيت است.

امام جمعه قم با اشاره به نزديك‌ بودن ماه محرم اظهار داشت: اگر خوش ‌بينانه سخن بگوييم، ايران اسلامي داراي 70 ميليون نفر جمعيت است كه تنها يك ميليون نفر از اين تعداد با تحقيق و پژوهش دينشان را از اسلام دارند و مابقي اين افراد از طريق عالمان ديني، منبر، مسجد و حسينيه دينشان را كسب كرده‌اند.

استاد حوزه علميه قم، وظيفه مبلغان حوزه‌هاي علميه را در تبيين قيام عاشورا مهم برشمرد و يادآورشد: امروز هيچ عذري براي ترك دفاع از قرآن و اهل بيت (ع) و تبيين اهداف قيام امام حسين (ع) از سوي مبلغان حوزه ‌هاي علميه پذيرفته نيست.

وي افزود: مبادا كسي فكر كند كه چون در درس خارج شركت مي ‌كند، روي منبر نرود و مردم را با اين جريان مهم آشنا نكند. منبر رفتن براي امام حسين (ع) فخر و شرف روحانيت است.

آيت‌الله جوادي آملي تصريح كرد: هيئت‌هاي مذهبي و مداحان هم سعي كنند مردم را با فرهنگ حسيني آشنا كنند.

وي با بيان اينكه قيام عاشورا در واقع پيام مهمي براي جهانيان است، بر ضرورت شناساندن فرهنگي حسيني در سطح جهان تاكيد كرد و گفت: آنهايي كه به عاشورا و اسلام جهاني اعتقاد دارند بايد منتظر ظهور حضرت حجت (عج) باشند.

امام جمعه موقت قم با اشاره به انجام برخي اقدامات ناشايست در اين ماه خاطرنشان كرد: پيام حسيني با علامت آهن سرد، روضه ناصواب، شعرهاي نامربوط و از اين قبيل مسائل انتقال نمي ‌يابد، بلكه بايد اين پيام مهم را حكيمانه، عالمانه و با پشتوانه قرآن و عترت تبيين كرد.

چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
آيت الله جوادي آملي : اگر ذره اي در حفظ دين خدا دير بجنبيم دين اسلام از دست ما خارج خواهد شد.

وي با اشاره به اين كه دل هاي مردم محضر خداست، عنوان كرد: اگر ذره اي در حفظ دين خدا دير بجنبيم دين اسلام از دست ما خارج خواهد شد.

 به گزارش خبرگزاري شبستان از قم، امام جمعه اين هفته قم در شبستان امام خميني(ره) حرم مطهر حضرت معصومه(س)با تقدير از حضور مردم در راهپيمايي خاطرنشان كرد: سي امين جشن بزرگ پيروزي انقلاب اسلامي ايران با شكوه و جلال برگزار شد و هيچ راهي براي تقدير از اين ملت جز دعا نداريم.

وي خير دنيا و آخرت را براي ملت ايران خواستار شد و افزود: خداوند تعالي آبرو و سرفرازي دنيا و آخرت را به اين ملت عطا كند.

آيت الله جوادي آملي خطاب به مردم هميشه حاضر در صحنه ايران اظهار داشت: شما مرد و زن و كودك ايراني با حضور در راهپيمايي 22 بهمن آبروي امام، شهدا، جانبازان و ايثارگران را حفظ كرديد.

وي با اشاره به اين كه دل هاي مردم محضر خداست، عنوان كرد: اگر ذره اي در حفظ دين خدا دير بجنبيم دين اسلام از دست ما خارج خواهد شد.

آيت الله جوادي آملي در ادامه به هفته وقف اشاره كرد و گفت: بخش وسيعي از بركات براي وقف است و بايد سطح فرهنگ وقف را در جامعه بالاتر برد.

امام جمعه قم با بيان اين كه در گذشته بخش وسيعي از بودجه طلاب از اوقاف تامين مي شد، خاطرنشان كرد: وقف هنوز مسيرش را پيدا نكرده كه اگر به سمت پرورش فكرهاي روشن برود روضه خواني ها و مداحي هاي ما نيز عوض مي شود.

وي با تاكيد بر اين كه مسير وقف بايد به سمت معارف دين باشد، ابراز اميدواري كرد: وقف به طور صحيح در جامعه اجرا و از آن بهره برداري شود.

چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
حضرت آيت‌الله جوادي‌آملي: آيت‌الله العظمي بهجت حدود يك قرن را با طهارت و صداقت گذراند

اگر كسي جامعيت شهودي را به همراه معقول و منقول كسب كند، علوم طهارت روحي را نيز فرا مي‌گيرد. 

 

به گزارش مركز خبر حوزه، حضرت آيت‌الله جوادي‌آملي با اشاره به فرا رسيدن چهلمين روز ارتحال آيت‌الله العظمي بهجت گفتند: هر انسان صالحي، كلمه الهي است و كلمات الهي يكسان نبوده و هر كدام مظهر نامي از نام‌هاي پروردگار است و جوامع‌الكم، مظهر نام‌هاي برتر پروردگار مي‌باشد.

ايشان با بيان اينكه مرحوم آيت‌الله العظمي بهجت نزديك به يك قرن را با طهارت و صداقت گذرانده‌اند افزودند: گاهي انسان‌ها علم معقول و يا علم منقول را فرا مي‌گيرند و گاهي جامع معقول و منقول مي‌گردند كه در اين حالات از جهل به علم حصولي  مي‌رسند.

حضرت آيت‌الله جوادي‌آملي با اشاره به جايگاه واقعي عالمان ديني گفتند: انساني كه تعليم و تعلم او در جهت رضاي پروردگار متعال باشد، در ملكوت اعلي است و  مرحوم آيت‌الله العظمي بهجت اين عنوان را داراست.

ايشان تصريح كردند: اگر كسي به ياد پروردگار متعال باشد، خالق متعال نيز نام خود را به او اعطا مي‌كند.

چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
آيت‌الله مصباح‌ يزدي:درس تفسير قرآن آيت‌الله جوادي‌آملي بي‌نظير است

رئيس موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) گفت: درس تفسير قرآن آيت‌الله جوادي‌آملي بي‌نظير است.

به گزارش خبرگزاري فارس از قم، آيت‌الله محمدتقي مصباح يزدي  در گردهمايي اساتيد و دانش‌پژوهان بخش آموزش‌هاي نيمه حضوري موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني ضمن تبريك فرارسيدن ايام‌الله دهه فجر در سخناني تصريح كرد: اميدواريم كه به بركت خون‌هاي پاك شهدا ما مشمول عنايت‌هاي حضرت وليعصر(عج) قرار بگيريم.

وي با اشاره به دستاوردهاي انقلاب اسلامي بيان داشت: يكي از مهم‌ترين دستاوردهايي كه انقلاب اسلامي ايران براي ما به ارمغان آورده ارتقا سطح فرهنگ مردم در رده‌هاي مختلف بوده است و در شرايط كنوني وسايل و ابزارهاي خوبي براي آشنايي مردم با اسلام فراهم شده است.

رئيس موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) در ادامه با بيان اينكه در سايه پيروزي انقلاب اسلامي امكانات بسياري براي توسعه و تعميق معارف اسلامي فراهم شده است، يادآور شد: البته هنوز با شرايط ايده‌آل فاصله بسياري داريم.

وي با بيان اينكه شكر نعمت‌هاي موجودي كه در اختيار ما قرار دارد از اهميت بسياري برخوردار است، يادآور شد: بايد از امكانات و شرايط موجود به بهترين شكل استفاده كنيم تا خداوند نعمت‌هايش را براي ما افزايش دهد.

مصباح يزدي با اشاره به شرايط سخت طلبي در سال‌هاي دور گفت: در زماني كه ما طلبه شديم امكانات در برابر شرايط موجود در زمينه تحصيل علوم ديني در حد صفر بود.

وي با مقايسه موقعيت اجتماعي طلاب در گذشته و امروز كشور تاكيد كرد: در آن دوران برگزاري مجلس عزاداري و حتي لباس روحانيت ممنوع بود ولي امروز توده مردم شناخت خوبي از اسلام داشته و به روحانيت احترام مي‌گذارند.

استاد حوزه علميه قم تاكيد كرد: يكي از فوايد مقايسه شرايط كنوني طلاب با وضعيت گذشته اين است كه اگر ما نسبت به شرايط گذشته آگاهي‌هاي لازم را داشته باشيم در صورت مشاهده برخي از كمبودها ناشكري نمي‌كنيم.

وي با بيان اينكه انسان‌ها همواره بايد قدردان نعمت‌هاي خداوند متعال باشند، يادآور شد: علماي اسلام زحمات بسياري را متحمل شده‌اند تا اين گنج‌هاي گرانبها امروز در اختيار طلاب علوم ديني قرار گيرد و شكرانه اين نعمت‌ها و قدرداني از زحمات گذشتگان اين است كه اين علوم را مطالعه كرده و آنها را فرا بگيريم.

مصباح يزدي با بيان اينكه برخي از اساتيد حوزه همچون يك دائرة‌المعارف هستند و بايد قدر آنها را بدانيم، خاطرنشان كرد: همين درس تفسير آيت‌الله جوادي آملي از لحاظ كميت و كيفيت بي‌نظير است و ايشان تاكنون نيمي از قرآن كريم را تفسير كرده‌اند و در اين راه زحمات بسياري را متحمل شده‌اند.

وي با اشاره به اينكه شرايط زندگي براي طلاب و توجه به ماديات در زندگي امروز متفاوت از گذشته است، گفت: با وجود گسترش وسايل تحصيل، در شرايط كنوني استفاده از دستاوردهاي علوم و تحقيقات گذشتگان وسعت پيدا نكرده است.

رئيس موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) اظهار داشت: اين مسئله بايد هشداري براي ما باشد كه مراقب باشيم شيطان ما را فريب ندهد و به جاي شكرگذاري، كفران نعمت نكنيم.

وي تاكيد كرد: امروز به بركت انقلاب اسلامي ايران امكانات تحصيل براي طلاب علوم ديني بسيار گسترش يافته است و ما شاهد حضور روحانيون در عرصه‌هاي دانشگاهي نيز هستيم.

چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
شرح دعاي ابوحمزه ثمالي به روايت آية الله جوادي آملي(5)

گر چه همواره راه نيايش عبد و مولا باز است، ولي براي زمان مشخص مانند ماه مبارك رمضان كه عيد اولياي الهي است، فضيلت مخصوص است.

إعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشِّيطانِ الرَّجِيم . بِسْمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحِيم. اَلدُّعاء تُرْثُ المُؤمِنْ . اَلْدُّعاء سِلاحُ المُؤمِنْ . اَلدُّعاء مُخُّ العِبادَه.

يكي از شرائط استجابت دعا كه وجود مبارك امام سجاد سلام الله عليه در دعاي ابوحمزه ثمالي به ما آموخت اين است كه انسان نعمت‌هاي الهي را تبيين كند. اين در عين حال دعاست، درس دعا هم هست. دعاشناسي را با دعا به ما آموخت. معرفت حقّ را با دعا به آموخت. مسئله معاد را با دعا به ما‌ آموخت. يك وقت انسان فقط دعا مي‌كند. مي‌گويد: خدايا! فلان بيماري‌ام را برطرف بكن! يك وقتي دعاي مُعلّل دارد. اين دعاي مُعلّل، تَعليل دعاست. درس دعاست.

وجود مبارك امام سجاد عرض مي‌كند: سوابق درخشاني كه نسبت به من و ديگران داشتي و فضائل بي‌كران تا بي‌كراني كه داري، من را وادار مي‌كند كه از تو بخواهيم .

"الهي اَبَّيْتَنِي فِي نِعَمِكَ وَ إحسانِكَ صَغِيراً وَ نَوَّهْتَ بِاسْمِي كَبِيراً ."

خدايا! تاكنون كه در كنار سفره نعمت و احسان تو به سر برديم. از كودكي تاكنون، از نظر مسائل مادّي و دنيائي ما را تأمين كردي. وقتي سالمند و بزرگ شديم، ما را شهره روستايمان يا شهرمان يا استانمان، يا كشورمان، يا در يك منظقه وسيع‌تري، در يك قارّه‌اي، مانند آن كردي. ما را مشهور كردي، خوش‌نام كردي، نام آور كردي. نام بردار كردي، و مانند آن. وعده‌هاي آخرت هم كه از شما رسيده است.

چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
قياس رهزن- آية الله جوادي آملي(13)
گفته مي‌شود؛ نخستين كسي كه بر اساس قياس و راي خود عمل كرد شيطان بود؛ در حالي كه قياس كردن مبتني بر احاطه بر همه جوانب مطلب است و او چنين احاطه علمي نداشت. شيطان گفت من براي آدم سجده نمي‌كنم، چون از او بهترم؛ زيرا آفرينش من از آتش و خلقت وي از خاك است: "خلقتني من نار و خلقته من طين."(1) شيطان بر اساس حس، طبيعت و تن را مورد ارزيابي قرار داد ولي خداوند بر مدار عقل پاسخ مي‌دهد كه اولا معيار ارزش به تن نيست. بلكه به روح است و ثانيا حضرت آدم كه مسجود قرار گرفت، براي اين نبود كه از خاك خلق شد، بلكه براي آن بود كه روح الهي در او تجلي كرد. ذات اقدس اله به شيطان و فرشتگان فرمود: "اني خالق بشرا من طين"(2) من بشري را از گل مي‌آفرينم. يعني، در اين بخش، شما هيچ گونه ماموريت و مسئوليتي نداريد. آنگاه در مرحله دوم فرمود: "فاذا سويته و نفخت فيه من روحي فقعوا له ساجدين"(3) وقتي روح الله در او جلوه كرد به احترام آن تجلي، بايد به آدم سجده كنيد. اما شيطان بخش دوم را ناديده گرفت و بخش اول را تمام موضوع پنداشت؛ زيرا خلقت خود را با خلقت بدن آدم سنجيد؛ در حالي كه بدن مورد نظر نبود، چون خدا نفرمود: اني خالق بشرا من طين، فاذا خلقته من طين فقعوا له ساجدين بلكه فرمود: "فاذا سويته و نفخت فيه من روحي فقعوا له ساجدين." پس جنبه روح را كه اساس بحث است اصلا مطرح نكرد و بدن را كه خارج از محل بحث بود تمام موضوع قرار داد و اين همان قياس باطل است. قياس‌هاي باطل كه پايه بسياري از انحراف‌هاي علمي و عملي در انسان مي‌شود، محصول دخالت قوه متخيله آدمي در محدوده عقل است و سالكان صراط مستقيم معرفت و عمل بايد با هوشمندي و رياضت، كار را به دست قوه متخيله و قواي نفس نسپارند.
چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
مراتب بيدارى- آية الله جوادي آملي (10)
انسانى كه بيدار مى‌شود عاملى در بيدارى او نقش دارد و عوامل بيدارى انسان غافل، گوناگون است؛ ممكن است اين عامل زنگ خطر دوزخ باشد يا شوق بهشت و يا اشتياق به لقاى حق . در مناجات شعبانيه آمده است كه: "ايقظتنى لمحبتك"(1) تو مرا براى محبت خود بيدار كرده‌اى، نه براى ترس از جهنم يا شوق به بهشت. بيدارى از خواب ظاهرى هم همين طور است؛ مثلا، كسى كه در هنگام نماز صبح، خوابيده است و عاملى وى را بيدار مى‌كند آنچه كه مايه بيدارى او مى‌شود، نجات از عذاب دوزخ يا اشتياق به بهشت و يا اشتياق به لقاى حق است. انسانى كه اهل معصيت و يا اهل توجه به غير خداست نيز خوابيده است: "الناس نيام فاذا ماتوا انتبهوا"(2) بيشتر انسان‌ها در خوابند و وقتى كه بميرند بيدار مى‌شوند؛ بر خلاف فرهنگ رايج بين ما كه در باره مردگان مى‌گوييم: به خواب ابد فرو رفته‌اند، دين مى‌گويد: مردگان تازه بيدار شده‌اند.
چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
غفلت در عبادت – آية الله جوادي آملي (6)
از چيزهايى كه براى همه ما دردآور است و ما را رنج مى‌دهد، اين است كه ما در متن بهترين پايگاه اخلاق يعنى عبادات خود در فكر خارج آن هستيم! در متن عملى كه براى ما سازنده است متوجه امور ديگريم؛ مثلا انسان در نماز كه مناجات عبد با مولا و بهترين وسيله براى ندا و نجواى بنده با خداست، متوجه نيست كه چه مى‌گويد. او نه تنها از معارف نماز، آگاه نيست و نه تنها مفاهيم آن را در ذهن نمى‌گذراند بلكه به خارج از آن مى‌پردازد. گاهى انسان بر طبق شريعت نماز مى‌خواند، يعنى واجبات و مستحبات وضو و نماز را رعايت مى‌كند، ولى حضور قلب ندارد اين نماز گرچه از نظر فقهى باطل نيست، ليكن از نظر اخلاقى و كلامى نمازى بى ‌اثر است. تامين حضور قلب در نماز، بسيار مشكل است. با اين كه هر نماز چند دقيقه، بيشتر طول نمى‌كشد، اين هنر در نمازگزار نيست كه موقع نماز خود را ضبط كند. اگر انسان همان چند دقيقه، خود را ضبط كند و بداند با چه كسى سخن مى‌گويد، بقيه امور او تامين است؛ اما چون در همان چند دقيقه، قدرت حضور و ضبط ندارد، ساير امور او هم ناكام است. نماز، صراط است و صراط با غفلت سالك نمى‌سازد؛ زيرا اگر انسان غفلت كند، از صراطى كه از مو باريك‌تر و از شمشير تيزتر است، سقوط مى‌كند: "و ان الذين لايؤمنون بالاخرة عن الصراط لناكبون"(1) غفلت زدگانى كه به آخرت ايمان ندارند تحقيقا از راه راست افتاده‌اند. البته تلازمى متقابل وجود دارد كه نماز درست، انسان را از زشتي‌ها باز مى‌دارد و اعمال زشت هم انسان را از انجام صحيح نماز و ساير عبادات باز مى‌دارد؛ كسى كه پيش از نماز، مواظب اعضا و جوارح خود يا حلال و حرام نباشد، در نماز هم توفيق حضور قلب نخواهد داشت و نمى‌داند با چه كسى سخن مى‌گويد در نتيجه جواب‌هايى را هم كه از او مى‌شنود، درك نمى‌كند. در اين صورت، بار فقهى چنين نمازگزارى به مقصد رسيده؛ در حالى كه بار كلامى و اخلاقى وى همچنان بر زمين مانده است.
چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
آثار پندارگرايى- آية الله جوادي آملي(18)
يكى از آثار پندارگرايى آن است كه انسان به جاى اين كه خود را در مشهد خداى سبحان ديده، به كرامت انسانى خود بينديشد، به ديگران تبرك مى‌جويد و در برابر غير خدا تذلل مى‌كند. البته تبرك جستن و توسل به انبيا و ائمه و اولياء عليهم السلام براى ديگران فخر است، اما غير معصوم چه مزيتى بر ما دارد كه ما به او تبرك بجوييم و به كار خود متبرك نشويم؟ ابوالمعالى صدر الدين قونوى از انس كه ساليان متمادى در خدمت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم به سر مى‌برد نقل مى‌كند كه پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله و سلم، در دعا، دست را براى تضرع و ناله پيش خدا باز مى‌كرد و هنگامى كه دعايش تمام مى‌شد، دست را به صورت خود مى‌كشيد و به اصحاب نيز مى‌فرمود وقتى دعا كرديد دست خود را به صورت خود بكشيد ...؛ ان رسول الله (صلى الله عليه و آله) كان اذا دعى فيرفع يديه، مسح وجهه بيديه و جاء في رواية: لم يضعها حتى يمسح بهما وجهه و جاء في روايات اخرى: انه كان يامر اصحابه بذلك و يحرض عليه(1)؛ زيرا دستى كه به طرف خدا دراز شود، خالى برنمى‌گردد و اگر انسان دست خود را به صورت بكشد به اين معناست كه لطف خدا را با صورت، استقبال كرده است. گاهى انسان، دست انبيا و اوليا و گاهى دست خودش را مى‌بوسد؛ انسان وقتى صدقه‌اى مى‌دهد و كمكى به نيازمند مى‌كند، شايسته است دست خود را ببوسد؛ زيرا دست او به دست خدايى كه دست ندارد رسيده است.
چهارشنبه یازدهم 10 1392
برچسب ها :
درباره وبلاگ
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 24569
تعداد نوشته ها : 213
تعداد نظرات : 2
پخش زنده
X